Σίφνος

Ο καθαρός ήλιος και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και συνάμα το μυστηριώδες Απολλώνιο φως της νύχτας αποκαλύπτουν μοναδικές πτυχές της Σίφνου.

Η αρχαία Σίφνος ήταν πολύ γνωστή για τα χρυσωρυχεία και τα αργυρορυχεία της, που απέφεραν μεγάλο πλούτο στους κατοίκους της. Μάλιστα, γύρω στο 525 π.Χ., οι Σίφνιοι δημιούργησαν στους Δελφούς ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του ιερού, τον Θησαυρό των Σιφνίων, χρησιμοποιώντας το ένα δέκατο των εισοδημάτων από τα χρυσωρυχεία τους. Διακόσμησαν το ιερό πλουσιοπάροχα με σκοπό να καταπλήξουν τους υπόλοιπους Έλληνες. Αργότερα είτε λόγω εξάντλησης κοιτασμάτων είτε λόγω κατακλυσμού των σηράγγων από θάλασσα παρήκμασε οικονομικά.

 

Άλλα ονόματα με τα οποία απαντάται ήταν «Μεροπία» και «Ακίς» κατά τον Πλίνιο και «Μερόπη» κατά τον Στέφανο. Το δε σημερινό της όνομα πήρε από τον Σίφνο, γιο του μυθικού αττικού ήρωα Σουνίου. Στο λόφο του Αγίου Ανδρέα βρίσκονται διπλά τείχη προελληνικής Ακρόπολης, που αποδεικνύουν την ύπαρξη πόλης από εκείνη την εποχή αγνώστου όμως ονόματος. Το εξωτερικό τείχος μοιάζει με εκείνο της Τροίας και της Μυκηναϊκής εποχής. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν πολλά αγγεία και τάφοι της ίδιας ιστορικής περιόδου. Στους κλασικούς χρόνους στο νησί υπήρχε σπουδαία πόλη, που ο Ηρόδοτος αποκαλεί Άστυ και εντοπίστηκε στη σημερινή θέση Σεράλια ή Κάστρο (στα ανατολικά). Στην πόλη αυτή υπήρχε Πρυτανείο, Λευκόφρυξ Αγορά, χτισμένη από παριανό λευκό μάρμαρο, μεγάλος ναός και θέατρο του Διονύσου. Νερό, άργιλος και ήλιος είναι τα τρία γενεσιουργά συστατικά της περίφημης Σιφνέικης αγγειοπλαστικής. Ήδη από τον 19ο αιώνα οι κάτοικοι εξήγαγαν τα προϊόντα τους σε όλη τη χώρα. Σήμερα η παράδοση συνεχίζεται. Ο επισκέπτης του νησιού δε γίνεται να φύγει χωρίς ένα μικρό κεραμικό έργο τέχνης για το σπίτι του, ακόμη κι αν πρόκειται για έναν «απλό» φλάρο.

Με την καθαρότητα στις γραμμές και την απλότητα στις κατασκευές η Σίφνος είναι η αυθεντική εκπρόσωπος της Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Μια περιήγηση στον οικισμό του Κάστρου η μεσαιωνική αρχιτεκτονική, η σύνδεση των αυλών των σπιτιών και το σύνολο της ρυμοτομίας κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη, που κλείνει από νωρίς ακτοπλοϊκά εισιτήρια Σίφνος.

Όσοι αναζητούν μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν τη Σίφνο, κλείνοντας έγκαιρα ηλεκτρονικά τα ακτοπλοϊκά Σίφνος. Η γενέτειρα του εθνικού μας μάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ, εξακολουθεί να παραδίδει μαθήματα μαγειρικής και προσφέρει τα τοπικά προϊόντα και τις αγνές πρώτες ύλες συνδιασμένα σε πιάτα - ωδή στη μαγειρική διαδικασία.

Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να εξερευνήσει κανείς το νησί, να βιώσει τη φιλοξενία των κατοίκων, να θαυμάσει το άγριο τοπίο με τη μαγευτική θέα στα καταγάλανα Αιγαιοπελαγίτικα νερά είναι να ακολουθήσει τα καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια του νησιού. Μάλιστα η μετάβαση από παραλία σε παραλία ακολουθώντας τα μονοπάτια πεζοπορίας είναι κοινή πρακτική για πολλούς τουρίστες του εξωτερικού, που κάνουν κράτηση για ακτοπλοϊκά Σίφνος μήνες πριν τις διακοπές τους.

Τα ιδιαίτερα ξωκλήσια, τα κάτασπρα μοναστήρια, που συνδυάζουν την άγρια ομορφιά του βραχώδους τοπίου εναγκαλισμένου από την καταγάλανη θάλασσα αποτέλεσαν πόλο έλξης για το νησί και για την ανάπτυξη ενός άλλου είδους τουρισμού. Πολλοί, Έλληνες και ξένοι, επιλέγουν να ενώσουν τις ζωές τους ενώπιον συγγενών και φίλων με φόντο το αυθεντικό Κυκλαδίτικο στοιχείο.

Οι παραλίες
της Σίφνου
Αναλυτικά οι παραλίες της Σίφνου είναι οι εξής :
Αγορά Eισιτηρίων
logo
Agora